ÖNEMLİ DUYURU KAMERALAR TEKRAR YAYINDA. İSTANBULDAKİ DERNEĞİMİZİN DESTEKLERİYLE KAMERALAR TEKRAR YAYINA BAŞLADI. UYGULAMA AYARLARINDAN (88.247.55.55 YERİNE 78.187.210.62 YAZILACAK.) BAŞKA HİÇBİR AYAR YAPILMAYACAK. Tekirdağ Kapaklı'da imarlı ifrazlı tek tapu 215 metre kare 227.000 tl maliyeti olan arsamızı aldık.Başta Gözpınar köyü dernek yönetim kurulu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim. GÖZPINARIMIZA Hayırlı olsun..
Duyurular

Tokat Hava Durumu
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD  
EURO  
       
Özlü Sözler
Derya büyüktür ama herkes kabı kadar alır
Sponsorlarımız
Anket
KÖYÜMÜZÜN YENİ İNTERNET SİTESİ NASIL OLMUŞ?



 
Sitemizi Tavsiye Ediniz
Sitemizi arkadaşlarınıza tavsiye ederseniz memnun kalırız.
 
  
GÖZPINAR KÖYÜNÜN TARİHÇESİ

                GÖZPINAR ( BUĞAMA ) KÖYÜ

       Gözpınar, Tokat ilinin Niksar ilçesine bağlı bir köydür.Niksar'a ve 
Erbaa'ya 27 km dir.


Tarihi
            Köyün tarihi 350 yıla yakındır. Köyün resmi adı GÖZPINAR köyü olup,halk arasında buğama denir. Köyün adı zamanında buralarda boğa güreşi yapıldığı için oradan kalmıştır. Köyde o zamanlar Rumlar oturmakta olup, köyden Ahmet Çavuş, Memet Onbaşı gibi değerli gaziler çıkmıştır. Köy dışında hala Rum kalıntıları bulunmaktadır. Arkeologlar bunları incelemektedir. Komşu köylerden Yakınca, Gökçeli kasabası, Sorgun (gürcü), İskili (muhacir) ve Kümbetli'dir. Köy tarihini çok iyi bilen yaşlılar vardır. Köy halkı Mesudiye, Erzurum, Amasya, Tokat ve Artvin taraflarından gelen sünni Türklerden oluşmaktadır. Köy halkı oğuzların kayı boyundan gelmekte olup yüzde yüz hakiki saf türk ırkındadan oluşmaktadır. Ayrıca köyde türk-islam gelenekleri büyük bir titizlikle uygulanır.köy halkı yirmiye yakın sülaleden oluşur. Köy AŞAĞI MAHALLE, ALAMBOS ve KIZILAY MAHALLESİ olmak üzere çok büyük üç mahalleden oluşur. Köyde herkes birbiri ile akrabadır. Kız alıp verme için köy içinden tercih edilmekle beraber çevredeki köylerdende kız alıp verilir. Bu vesileyle GÖZPINAR KÖYÜ Niksar ve Erbaa köylerinin birçoğuyla akrabalıkları vardır.

Gelenek ve gelir kaynağı


          Köyün kendine özgü gelenek ve görenekleri vardır. Köyde üzüm yaprağı meşhurdur. Üzüm, tütün ve yaprak yetiştirip satarak köye ve köylüye maddi katkı sağlamaktadır. Hayvancılık fazla gelişmemiştir. . Köyde yaklaşık 200 hane oturmaktadır. Kışın yaklaşık 600 olan nüfus yazın 1500 kişiye kadar çıkmaktadır. Köyde 1 cami, 1 bakkal, 3 kıraathane, 1 kuran kursu ve 2 katlı 6 derslikli bir okul bulunmaktadır. Köyün yolları tamamen asfalt olup köy içinin yolu biraz bozuktur. Kanalizasyon şebekesi olup, sular evlere akmaktadır. Her evde sabit telefon bulunmaktadır. Ayrıca ulaşım çok kolaydır. Köyde ortalama 10 tane transit minibüs, 30 tane taksi, 100'e yakın traktör mevcuttur. Köy bir tepenin etrafında kurulmuş olup, önü tamamen ovadır. Bu verimli arazilerde başta bağcılık ve üzümcülük olup ayrıca tütün, sebzecilik, şeker pancarı ve bakliyat yetiştirilmektedir. Ayrıca elma ve şeftali meyveleri başta olmak üzere meyve üretimi yapılmaktadır. Hayvancılık azdır. İstanbul'da yaklaşık 500 haneye yakın köylü vardır. İstanbul Şirinevler'de "GÖZPINAR KÖYÜ YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ" vardır. Derneğin görevleri; hemşerilerin birliğini sağlamak, yoksul hemşerilerin ihtiyaçlarını sağlamak, cenazeler olduğu zaman köye götürmek, piknik, mevlid ve ramazanlarda iftar yemeği vermektir. Köyden çok miktarda başta imam, öğretmen, teknisyen, sağlık memuru gibi memurlar yetişmiştir. Bununla birlikte, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve iştirakleri başta olmak üzere çok sayida kurum ve kuruluşda bürokrat olarak çalışan hemşerimiz de bulunmaktadır. Ayrıca İstanbul Ataköy semtinde kapıcılık yapan köylüler vardır. Yine İstanbul'da başta cep telefoncu, market, nalbur, büfe ve manavcılık yapan esnaf hemşeriler de vardır. Köyün camisi eskidiği için yıkılıp yerine yeni bir cami yapılmıştır. Köy çok vatansever olup çok sayıda şehit ve gazi vermiştir. Köye ulaşım çok kolay olup Niksar ve Erbaa ilçelerinin ortasında bulunmaktadır. Her iki ilçeye de 15-20 dakika mesafesi vardır. Köy Niksar ilçesinin en güzel köyüdür. Her gün Niksar ve Erbaa'ya en az 5 tane minibüs kalkmaktadır. Köyün kendine has konuşma şivesi vardır.                        

Köyde Kullanılan Sözler;
 
sorutmak (ayakta durmak) 
badal (merdiven basamağı) 
gocuh (palto) 
saho (ceket) 
mintan (gömlek) 
gostil (patetes) 
topul (domates) 
pantun (pantalon) 
bovülce (fasulye) 
it üzümü (böğürtlen) 
zoval (kızılcık) 
badi (ördek yavrusu) 
ferik (civciv) 
komüş (manda) 
paldırcan (patlıcan) 
kuşluk vakti(sabah) 

                                                          AFET KURBANI

 

         Köyümüz sene 1974 yılında büyük ve unutulmaz bir afet yaşamış.çok sayıda büyükbaş ve küçükbaş hayvan telef olmuştur.Köyümüz ileri gelenleri bu sel felaketinden sonraki sene bir araya gelerek 1975 yılından itibaren adına "afet kurbanı ”dedikleri Allah rızasını kazanmak maksadıyla ve doğal afetlerden korunmak amacıyla kurban kesip fakir –fukaraya dağıtmaya başlamışlardır.

    Bu gelenek 2007-2008 yılına kadar kendi bünyesindeyken 2008 yılından sonra geniş çaplı olarak yapılmaya başlanmıştır. 

     Genellikle mayıs ayının ilk haftası Pazar günü yapılan ?afet kurbanı“ şimdilerde ise 2000 -2500 kişilik yemekle icra edilmektedir.
 
 
Coğrafya 
 
Tokat iline 77 km, Niksar ilçesine 24 km, Erbaa ilçesine 25 km uzaklıkta olup, bu yerlere hergün ulaşım sağlanmaktadır. Köy, karadeniz iklimine sahip olup, kışları yağmurlu ve karlı olup yazın ise yarı kurak ve sıcaktır.
 
İklim 
Karasal ve Karadeniz iklimi özellikleri göstermektedir.
 
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri 
2012     574
2007     493
2000     692 
1997   1907 
 
Ekonomi
 
Köyün ekonomisi tarıma dayalıdır. Köyün en önemli gelir kaynağı bağcılıktır. Üzümü pek para etmese de asma yaprağı çok değerlir. Meşhur Tokat yaprağının yetiştiği yer Niksar-Erbaa ovasıdır ve Gözpınar köyü asma yaprağı yetiştiren köydür ve köye ciddi anlamda gelir sağlamaktadır.ayrıca köyümüzün çok güzel ormanı ve mesire yerlerimiz vardır.bu mesire yerlerinden buğama çamlığıda denilen eski erbaa yolu üzerindeki ormanlık mevkiye Mustafa KOÇ ve ortakları tarafından ALABALIK TESİSLERİ açılmıştır.buradaki beş oluklu çeşmeden bol miktarda ve balık üretimi için mükemmel ve ideal olan su vardır. Ayrıca etrafıda mesire yeridir ve piknik için düzenlenmiştir. Buraya özellikle hafta sonları olmak üzere ortalama her gün en az elli araba aile piknik yapmak ve lezzetli ve taptaze alabalık ızgara yemeye gelir. Bu tesisler köyümüzün hem köyümüze katkı sağlar hem de köyümüzün imajınına olmlu katkılar yapar. Bunun içindirki gözpınar-buğama köyü niksarın en tanınan ve bilinen köyüdür.ayrıca buğama çamlığı piknik ve alabalık tesislerimizde tokat kebabı ve değişik ızgaralarda yaptırıp yanında köyümüzde üretilen taze sebzelerden yapılan çoban salatası ve doğal kömüş ve inek sütünden yapılan bol köpüklü ayranı içmeye doyum olmaz. Gözpınar köyümüze mutlaka yine gelmek için can atarsınız.
 
Muhtarlık
 
      Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
 
SEÇİLDİKLERİ YILLARA GÖRE KÖY MUHTARLARI: 
2014-Salih KORKMAZ
2009 - salih DEMİRTAŞ
2004 - Salih Karaçam 
1999 - Recep Çalışkan 
1994 - Salih Karacam 
1989 - Duran Dal 
1984 - Ferzi Aytekin 
 
Altyapı bilgileri 
         Köyde ilköğretim okulu vardır. (2014 yılından itibaren kapanmıştır.)Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.  AYRICA KÖYÜMÜZDE MORG VE GASİLHANE MEVCUTTUR.Gözpınar köyünde eski olan cami Şubat ayında yıkılıp, yenisine hemen başlanarak Aralık 2007 itibariyle kaba inşaatı tamamlanarak bir katı ibadete açılmıştır.camimizin tüm kaba inşaatı mayıs 2008 tarihi itibariyle bitmiş olup sadece çevre düzenlemesi ve ince işleri kalmıştır.ayrıca minareside tamamlanmıştır.camimizin minaresi niksar köyleri camilerinin içinde en uzun olanıdır,tam 55 metre uzunluğunda olup çift şerefelidir.camimiz niksardan bile görünecek kadar büyüktür.Ve çok yakında inşallah tamamen hizmete açılacaktır.Emeği geçen herkesten ALLAHU TEALA razı olsun. KASIM 2008 itibari ile camimizin minaresi dış kaplamaları tüm elekrik ve su tesisatı pencereleri ve tüm işleri bitirilmiştir.sadece camimizin içinin ince işleri kalmıştır bunlarda ALLAHIN izniyle en yakın zamanda yapılıp çevre düzenlemesinin ardından törenle hizmete açılacaktır.Camimize yaptıkları katkılardan dolayı VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE-NİKSAR BELEDİYESİNE-ERBAA BELEDİYESİNE-TOKAT BELEDİYESİNE-ŞİŞLİ BELEDİYESİNE-GÖKÇELİ BELEDİYESİNE-KOMŞU KÖYLER KÜMBETLİ YAKINCA SORHUN BAŞTA OLMAK ÜZERE TÜM NİKSAR ve ERBAA KÖYLERİNE-SAYIN TOKAT MİLLETVEKİLLERİNE-DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞINA-ERBAA ve NİKSAR ESNAFINA-BAŞÇİFTLİK BELEDİYESİNE-GÖZPINAR KÖYÜ YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİNE (Başkan Ziyattin YILMAZ Ve Üyeler Turan DAL, Salih DEMİRTAŞ, Aydın AYGÜN , Mehmet AYBAK )-İSTANBULDAKİ GÖZPINARLI ESNAFLARA-İSTANBULDAKİ GÖZPINARLILARA-BURDA ADINI HATIRLAYAMADIĞIMIZ KATKISI OLAN BÜTÜN HEMŞERİLERİMİZE ve tüm GÖZPINARLILARA-SAYIN MUHTARLARIMIZ( Salih KARAÇAM- Salih DEMİRTAŞ), KÖY İMAMIMIZ Fuat AYDEMİR’E KÖY BÜYÜKLERİMİZE-DESTEĞİNİ ESİRGEMEYEN HERKESE SONSUZ TEŞEKKÜR EDERİZ.
      
2009 YILI İTİBARİYLE CAMİİ İNŞAATI TAMAMLANIP HİZMETE AÇILMIŞTIR.
 
           13 Aralık 2009 pazar günü Gözpınar ve Yakınca Köylerinde Gökçeli Belediyesine katılım için yapılan refarandumda (halk oylamasında) büyük çoğunlukla evet çıkarak belediyeye katılmayı kabul etmişlerdir.
           Bu tarihten sonra köyümüz resmi olarak Gökçeli kasabasının mahallesi oldu.GÖKÇELİ KASABASI GÖZPINAR MAHALLESİ.
     Belediyemiz bu yıl (2013) mahallemizde musalla mevkiinden başlayarak yol genişletme ve istinat duvarı yapımlarıyla çalışmalarına hız verdi.
 
 
 
Üye Giriş Paneli
E-posta:      
Şifre:        
Şifremi unutum
Site Yönetimin Mesajı
Namaz Vakitleri
Köşe Yazıları
Son Ziyaretçi Yorumları
Emine Dal Kılıç
Site çok güzel olmuş ancak köyü canlı izleyemiyoruz

zeynel aybak
sa hocam site güzel tüm bayramlaşma videplarını benmi bulamıyorum yokmu

Ömer AYGÜN
HOCAM YENİ SİTENİZ HAYIRLI OLSUN İNŞALLAH HAYIRLARA VESİLE OLUR SELAMLAR


Tüm ziyaretçi yorumları için tıklayınız.
Günlük Gazeteler
Sponsorlarımız